1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 3/a

Hány fogászati kezelés kell egy fogpótlás elkészítéséhez?

Hozd ki a legtöbbet fogászati kezelésedből és ütemezd tudatosan a mindennapokba! A saját fogaink védelme az egyik legjobb befektetés. Az idő múlásával a legtöbb ember átesik valamilyen fogászati kezelésen. Ennek oka lehet a genetika, a nem megfelelő szájhigiénia, vagy akár egy baleset melynek következtében sérülnek a fogak. Előfordul sok esetben az is, hogy a már kezelt fogakat ismét kezelni kell, vagy cserélni a régi fogpótlást. Erre jó előre felkészülni, amiben sokat segít ha tudjuk mennyi fogászati kezelés vár ránk. Mielőtt belevágunk egy-egy kezelésbe nem árt tudni mennyi idő telik el a végleges fogpótlás átvételéig. Vannak fogpótlások melyekhez elég egy alkalom, de minél összetettebb a probléma annál több időbe telik a kezelés.

Hány fogászati kezelés kell a különböző fogpótlások elkészítéséhez?

Fogtömés

A fogszuvasodás kezelésére – a fogszuvasodás mértékétől függően – leggyakrabban fogtömést használnak. Ez a fogászati kezelés általában egy alkalommal le is zárul így nem kell sokat várni a végeredményre. Fogtömés készülhet amalgámból vagy fogszínű, kompozit tömőanyagból. Az amalgám tömések körülbelül 10-15 évig tartanak, de rendszeres fogászati szűrővizsgálatokkal akár hosszabb ideig is megtarthatók. A kompozit tömések élettartma 5-10 és ami a rendszeres szűrések és megfelelő szájhigiénia esetén hosszabb lehet.

Direkt felépítmények és héjak

A direkt restaurációk a letört fog pótlására vagy héjként is szolgálnak. Ezeket az orvos készíti el rétegzési technikával, ő alakítja ki az új formát és a színt is.  Általában egy konzultációt követően elég egy fogászati kezelés ezek elkészítéséhez. Mivel hasonlóan a fogszínű tömésekhez kompozit tömőanyagból készülnek, élettartamuk körülbelül 10 év.

Kerámia héj

A kerámia héjat a fog felszínére helyezik. Ezeket a vékony kerámia lapokat laboratóriumban készítik, ami 1-2 hétbe telik. A kezelés két-három alkalmat vesz igénybe. A kerámia héj rendszeres fogászati ellenőrzés mellett általában 15 évig esztétikailag és funkcionálisan is ép marad.

Kerámia héj

Fogszabályozás – A leghosszabb fogászati kezelés

Mivel fogszabályozáskor az eredi fogak helyét kell megváltoztatni, ezért ez egy lassabb procedúra a többi fogászati kezeléshez képest. Általában 18 hónap és 3 év közé tehető a fogszabályozó kezelések hossza. Ezalatt 1-2 havonta kontrollvizsgálaton kell részt venni, ahol a fogszabályozó orvos beállítja és ellenőrzi a készüléket. A várható élettartam állandó, de a kezelés után a páciensek nagy részének rögzítőt kell viselnie a hosszútávú siker érdekében. Ez lehet egy éjszakai sín vagy egy állandó „láthatatlan” nyelv felőli ív.

Híd

A híd egyszerre több fogat is pótol. Egy vagy több koronából áll melyek összekapcsolódnak és így rögzítik az eredeti fogra vagy akár implantátumra. A hidak élettartama átlagosan 7-10 év. A híd felhelyezéséhez elő kell készíteni a fogat, az alapot amire a híd kerül. Ezután a fogorvos készít egy lenyomatot, ami alapján a fogtechnikai laboratórium elkészíti a hidat. Legtöbbször három fogászati kezelés (a fog előkészítése, váz próba, matt próba) szükséges ahhoz, hogy a végleges fogpótlást beragassza az orvos.

Korona

A korona a fog korona részét helyettesíti ami az eredeti, lecsiszolt fogra kerül vagy egy implantátumra. A fogászati koronák körülbelül 8-15 évig panaszmentesek, de ezután valószínű cserélni kell őket. Ez függ a koronát tartó fog állapotától, a fogak tisztításától és attól, hogy milyen gyakran jár kontrollra és professzionális dentálhigiéniai kezelésre a páciens. Akár csak a híd esetében a végleges korona elkészítése is körülbelül 2-3 hetet vesz igénybe.

Fogsor

A fogsor a teljes alsó vagy felső fogívet helyettesíti. Létezik részleges fogsor is, ami szintén több fog pótlására szolgál. Az állcsont és az íny változásai miatt körülbelül 10 év után szükséges a fogsor cseréje. A fogsor rögzítése implantátummal is történhet, ami több időt vesz igénybe. Az impalntátum beültetést követően az implantátumnak be kell csontosodnia. Miután elég stabil és az íny is egészséges körülötte, ezután kerülhet rá a végleges fogsor.

Fogászati implantátum – A legtartósabb fogászati kezelés

A fogimplantátum egy sokkal tartósabb megoldás mint a ragasztott híd vagy protézis: akár egy életen árt kitart. Az implantátum segíti az állcsont hosszútávú stabilitását. Az első fogászati kezelés és a fogbeültetés után az implantátum körül csont képződik, ami hosszútávon sokkal jobb hatást gyakorol az egész fogívre. Ezzel megakadályozzuk, hogy a hiányzó fog helyén elkezdjen felszívódni a csont. Éppen ezért a legjobb ha minél előbb pótoljuk az elvesztett fogakat, így annál nagyobb az esély, hogy fogpótlásunk hosszú távon panasz menetes lesz.

fogászati kezelés
Fogászati kezelés: implantátum beültetés

Az implantátum beültetés folyamata hosszabb időt vesz igénybe mint a többi fogpótlás és költségesebb is. Körülbelül 3-6 hónap telik el az első és az utolsó fogászati kezelés között. Ez azért van, mert az implantátumot a csontba helyezik és meg kell várni míg megfelelően becsontosodik és az íny is begyógyul. Ezalatt ideiglenes fogpótlás kerül a fog helyére, ami kevésbé terhelhető viszont esztétikailag tökéletes látványt nyújt.