1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 3/a

Fogászati implantátum

Jelenleg a hiányzó fogak pótlására a legjobb módszer a fogászati implantátumok beültetése. Nincs olyan fogpótlás, ami az implantátumnál tartósabb eredményt nyújtana. Nem beszélve arról, hogy az implantátumnak köszönhetően a hiányzó fog helyén nem szívódik fel a csont. Tartós foghiány esetében, az adott területen megszűnnek a rágásból származó fizikai hatások ezért a csont elvékonyodik, felszívódik. Ilyen esetekben (amennyiben lehetséges) az implantátum beültetés előtt csontpótlásra van szükség.

A fogászati implantátum egy kis csavar alakú titánium tag, amivel a hiányzó fog gyökerét pótolják. A fogászati implantációs műtét, az implantátum behelyezése tulajdonképpen egy rutin eljárás és a legtöbb esetben helyi érzéstelenítésben történik. A gyógyulási periódus után az implantátumra egy korona kerül, ami színben és formában is tökéletesen illeszkedik a természetes fogakhoz. A fogászati implantátum beültetések 95%-a sikeres, így ez az egyik legbiztosabb fogászati beavatkozás.

Fogászati implantátum

 

Hogyan zajlik a fogászati impalntátum beültetés?

Egy egyszerűbb műtéti eljárás során az implantátumot közvetlenül az állcsontba helyezik a hiányzó fogak helyére. Ezt egy gyógyulási időszak követi, ami 2-3 hónapig tart. Ezalatt sem kell hiányzó fogakkal élni, ez idő alatt ideiglenes fogpótlással helyettesítik a végleges koronákat. Ez alatt az idő alatt az implantátum becsontosodik, terhelhetővé válik és elnyeri a megfelelő stabilitást a hosszú távú fogpótláshoz.

Milyen esetekben nyújt megoldás az implantátummal rögzített fogpótlás?

Fogászati implantátum a tökéletes mosolyért

 

A hiányzó fogakat a fogászati implantátum több módon is helyettesítheti.

1. Egy fog pótlása fogászati implantátummal

Egy fog pótlásakor implantátumot helyeznek a csontba ami a fog gyökerét helyettesíti. Erre kerül a felépítmény és végül a korona ami a már teljes mértékben hasonlít a valódi fogakra. Ennek a kezelésnek a legmagasabb a sikerességi rátája, így a legjobb megoldás a hiányzó fogak pótlásásra. Még ha elsőre magasnak is tűnik az implantátum beültetés hosszútávon a legjobb választás. Az implantátumnak köszönhetően nem fordulhat elő, hogy gyökérkezelni kell később a „fogat” ami idővel a természetes foghoz rögzített koronák esetén előfordul.

2. Több fog pótlása fogászati impalntátum segítségével

Ha több fog hiányzik az implantátum akkor is megoldást jelent. Ilyen esetekben nem kell minden egyes hiányzó fog helyére implantátumot beültetni. Egy implantátumra rögzített híd segítségével stabil és hosszútávú fogpótlást kapunk. Például három fog pótlása esetén két implantátumra rögzített híd helyettesíti az eredeti fogakat.  Az implantátummal rögzített hídhoz nem kell a természetes fogakat lecsiszolni, mert az implantátum támasztja meg a fogpótlást.

3. Teljes foghiány pótlása fogbeültetéssel

Az implantátum lehetőséget nyújt a teljes fogsor rögzítésére ami sok kellemetlenségtől megkíméli a pácienseket. Ilyen esetekben a csont sűrűsége és minősége meghatározó, ha nem áll rendelkezésre elegendő csontállomány 5-6 implantátumra is szükség lehet a fogak rögzítéséhez. Ezzel szemben van, hogy elegendő négy implantátum a fogsor rögzítésére (All-on-4, négy implantátumra rögzített fogsor).

Az implantátummal rögzített fogsor nem csúszkál, stabil, élettartama több évtizedig terjed.

4. Kivehető fogsor rögzítése implantátum beültetéssel

A fogászati implantátum segítségével a kivehető fogsor kényelmesebbé, és hatékonyabbá válik. A hagyományos fogsor az ínyen helyezkedik el, és nyomást gyakorol az alatta levő csontra. Ez gyorsítja a csont felszívódását, így idővel a protézis elkezd mozogni. Ma már lehetséges implantátumra rögzíteni a kivehető protézist így a nyomás nem a csont felszínére esik, hanem a csont struktúrájára, ami segít megőrizni a meglévő csontállományt. A rögzített protézis másik nagy előnye, hogy nem mozog evés vagy beszéd közben ami lényeges életszínvonalbeli különbséget jelent.

A fogászati implantátum ápolása

Fogselyem

Az implantátum kétféle okból lazulhat és eshet ki a csontból: a rossz szájhigiénia vagy a fogcsikorgatás miatt. Akár csak az eredeti fogak esetében az implantátumokra is igaz, hogy a nem megfelelő szájhigiénia vagy annak hiánya bakteriális fertőzésekhez vezet. Ezt rendszeres fogmosással (naponta 2-3 alkalommal) és fogselyem használatával elkerülhetjük. Évente egyszer keressük fel fogorvosunkat aki ellenőrzi a fogpótlás állapotát valamint egy dentálhigiéniai kezelés során alaposan megtisztítja a fogakat.

A fogak csikorgatása, szorítása nem tudatos tevékenység általában éjszaka, alvás közben történik. Ennek egyik megoldása az éjszakai harapásemelő sín mely ugyan tüneti kezelés de, megóvja a fogakat a rájuk zúduló nyomástól.