1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 3/a

A fogászati implantátum anyaga és részei

Fogimplantátum beültetés előtt mindenképp érdemes feltérképezni, hogy milyen lehetőségek közül választhatunk, milyen lehet a fogászati implantátum anyaga és formája. Fogászati implantátumból is többféle létezik, így a közepestől a prémium kategóriáig több típus is megtalálható.

Fogimplantátum beültetés előtt mindenképp érdemes feltérképezni, hogy milyen lehetőségek közül választhatunk, milyen lehet a fogászati implantátum anyaga és formája. Fogászati implantátumból is többféle létezik, így a közepestől a prémium kategóriáig több típus is megtalálható.

Hogyan épül fel a fogászati implantátum?

A fogimplantátum teljes mértékben képes átvenni az eredeti fog helyét. A fogászati implantátum a legjobb módja a hiányzó fog pótlásának, alkalmas egy vagy egyszerre több fog pótlására (híd) de akár fogsor rögzítésére is. A „klasszikus” implantációs fogpótlás három részből áll:

  1. Korona: az implantátumnak az a része, ami úgy néz ki mint a valódi fogak. A koronák egyedi méretben és színben készülnek, minden esetben a beteg anatómiai és esztétikai igényeinek megfelelően. Így formában és méretben is teljes mértékben illeszkednek a meglévő fogakhoz.
  2. Implantátum felépítmény (abutment): a koronát rögzíti az implantátum alapjához.
  3. Implantátum: általában titánium csavar, amit az állkapocs csontba ültetnek. Ez adja a fogpótlás stabil alapját.
fogászati implantátum anyaga
A fogászati implantátum anyaga és részei

Miből készül fogimplantátum? A fogászati implantátum anyaga

A fogászati implantátum anyaga és típusa alapján is többféle lehet. Ugyan ez vonatkozik a felépítményekre és a koronákra is. Amióta felfedezték, hogy a titánium biokompatibilis azaz jól illeszkedik az emberi testhez, mivel az nem lép vele különösebb kölcsönhatásba (nem oldódik, nem vált ki allergiás reakciót, a szervezet nem löki ki) a legtöbb esetben ezt használják. A speciális felületkezelésnek és tisztaságnak köszönhetően a fémallergiásoknál is alkalmazható. Minden esetben csak kifogástalan tisztaságú fém kerülhet orvosi felhasználásra. Nagyon ritkán előfordul, hogy a páciens allergiás a titánra, de ez nem akadály az implantátum beültetésre. Allergia esetén általában fogászati implantátum anyaga cirkon, ami tökéletesen helyettesíti a titániumot.

A fogászati implantátum anyaga általában titán vagy cirkon
A fogászati implantátum anyaga általában titán vagy cirkon

A cirkónium a másik elterjedt implantátum alapanyag, ami minden gyártónál egy magasabb árkategóriát jelent. A cirkon fogpótlások a cirkóniumból nyert cirkónium-dioxidból készülnek ami különlegesen nagy hajlítószilárdsággal és hőálló képességgel rendelkezik. A cirkónium a legesztétikusabb megoldás, mert a fogpótlás minden része a fog színével megegyező árnyalatú lesz. Előfordul, hogy az íny idővel lejjebb húzódik ilyenkor ha a fogászati implantátum anyaga titánium, akkor a pótlás enyhén láthatóvá válik. Ez cirkónium esetében nem feltűnő.

A nagy implantátum gyártók a legfejlettebb technológiát használják mind a fogimplantátum fizikai kialakításra, mind az anyagok megmunkálásra. Szerencsére nem kell részletesen kutatni az implantátum gyártója és modellje után. A fogorvos feladata, hogy minden esetben a lehető legjobb megoldást kínálja a páciensnek. Éppen ezért a jó fogorvos megválasztása nagyon fontos implantátum beültetés esetén is. Ő az, aki segít választani a különböző típusú és árú implantátumok közül. Minden eset és ember más, így nem mindenkinél válik be ugyan az az implantátum.

Hogyan zajlik a fogimplantátum beültetés?

A fogimplantátum beültetés műtéti eljárás amit helyi érzéstelenítésben végeznek. A fogorvos egy lyukat képez az állcsontba ahova behelyezi az implantátumot. Ezután a következő körülbelül 3-4 hónapban a csont körbenövi az implantátumot. A fogimplantátum az egyetlen olyan eljárás, ami nemcsak pótolja a fogakat de serkenti is a csontosodást a foghiány helyén. A hiányzó fogak területén idővel elkezd felszívódni a csont ami további problémákhoz, a meglévő fogak károsodásához vezet. Ezért is fontos, hogy a fogászati implantátum anyaga a lehető legjobban illeszkedjen az élő szövetekhez, így támogatja kiegészíti azokat. Ebben az időszakban a végleges helyett ideiglenes pótlással helyettesítik a fogat, így esztétikai szempontból semmilyen hátránnyal nem jár. A gyógyulási periódus után az implantátumra felhelyezik a felépítményt és a végleges koronát.