1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 3/a

A fogimplantátum beültetés folyamata

A fogászati implantátum behelyezése egy műtéti eljárás. A fogimplantátum beültetés folyamata nem összehasonlítható például egy híd beragasztásával. Akinek nem volt még hasonló beavatkozása érthető módon bizonytalan és több kérdés is felmerül benne a műtét előtt.

A fogászati implantátum behelyezése egy műtéti eljárás. A fogimplantátum beültetés folyamata nem összehasonlítható például egy híd beragasztásával. Akinek nem volt még hasonló beavatkozása érthető módon bizonytalan és több kérdés is felmerül benne a műtét előtt. Az implantátum beültetés célja, hogy pótoljuk a hiányzó vagy sérült fogat. Segítségével elkerülhető, hogy az ép fogakat lecsiszolják például egy hídhoz, vagy kikerülhető akár a hagyományos protézis is.

fogimplantátum beültetés

Ki kaphat fogászati implantátumot?

Implantátum beültetés bárkinek elvégezhető, akinek alapvetően jó az egészségügyi állapota. Fontos, hogy elegendő csontállománnyal rendelkezzen a páciens, mert az implantátumot a csontba helyezik, az nyújt stabil alapot a fogpótlásnak. Fontos az implantátum beültetés előtt és után a jó szájhigiénia és az implantátum rendszeres tisztítása.

Mire számíthatunk a fogimplantátum beültetés folyamata során?

Ez nem az a műtét amikor hiányzó fogakkal érkezünk a kezelőbe és egy óra múlva már új hófehér fogsorral távozunk. A fogimplantátum beültetés folyamata több szakaszból áll, akár hónapokig is eltarthat. Ha a sérült fog még a szájban van akkor azt először el kell távolítani. Ez érzéstelenítésben történik és egy gyógyulási fázis követi. Előfordulhat, hogy az implantátum beültetés azonnal megtörténik foghúzás után, de ez ritka. Gyakori, hogy a kihúzott fog körül gyulladás található, ami miatt nem ajánlott az azonnali implantátum beültetés.

Ha a foghiány régóta fenn áll egy idő után elkezd felszívódni a csont. Ha nem éri kellő fizikai behatás az állcsontot egy adott területen a szervezet úgy érzékeli, hogy nincs szükség a csontra. Ez sajnos a többi fogra nézve is negatívan hat: a fogak elkezdenek vándorolni befordulni. Ezért is nagyon fontos, hogy ne halogassuk a fogpótlást. Ha nincs elegendő csont a fogimplantátum beültetés folyamata sem lehetséges azonnal. Ilyen esetekben csontpótlásra van szükség. A csontpótlás után körülbelül 6 hónapnak el kell telnie, hogy az implantátum beültetést sikeresen elvégezzék.

Amikor megfelelő a csont és az íny állapota megkezdődhet a fogimplantátum beültetés folyamata. Első lépésben (helyi érzéstelenítésben) a fogorvos behelyezi, becsavarja az állcsontba az implantátumot. Ezután ismét egy gyógyulási időszak következik. A gyógyulást követően elkészül a végleges korona. Ehhez újabb időpontban lenyomatot készít a fogorvos amit elküld a fogtechnikai laboratóriumba ahol elkészül a fogkorona, vagy híd. Ezt rögzít a fogorvos az implantátumhoz.

implantátum beültetés

A fogimplantátum beültetés folyamata lépésről lépésre

1. Konzultáció a fogorvossal

A konzultáció során a fogorvos megvizsgálja a fogak és az íny állapotát. Készül egy röntgen felvétel ami segít a szabad szemmel nem látható területek feltérképezésében. Ezután a fogorvos készít egy kezelési tervet és árajánlatot ami tartalmazza a kezelés lépéseit és árát.

fogimplantátum beültetés folyamata

2. A fog eltávolítása és csontpótlás
(ha szükséges)

Ha foghúzásra és csontpótlásra volt szükség implantátum beültetés előtt akkor 3-6 hónapra is szükség lehet, hogy a csont felépüljön. Az implantátumot csak ezt követően lehet behelyezni.

3. Az implantátum beültetése

Amikor a csont és az íny egészséges eljön az implantátum beültetés ideje. A fogászati implantátum egy fém csavar ami a csontba kerül, erre helyezik később a felépítményt majd a koronát, hidat, vagy a protézist. Az implantátum behelyezése után egy gyógyulási csavar kerül az implantátumra, majd összevarrják a lágy részeket így védve az implantátumot és az ínyt a fertőzéstől. Általában az implantátum beültetés 1-2 órás eljárás, ami a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően nem fájdalmas.

Az implantátum beültetés után a gyógyulási folyamat 3-6 hónap is lehet, de ezalatt nem kell fogak nélkül élni.  Ebben az időszakban ideiglenes fogpótlást kap a páciens.

4. Ínyformázó csavar

Miután az implantátum összenőt a csonttal, terhelhető lesz. A gyógyulási csavar helyett felkerül rá egy ínyformázó csavar és az ideiglenes korona. Erre azért van szükség hogy, az íny és az implantátum között létrejöjjön egy természetes kapcsolat ami az eredeti fogakhoz hasonló.

5. A végleges fogpótlás

Amikor az összes szövet begyógyult elérkezünk a végső fázishoz. Az implantátumra felkerül az implantátum felépítmény. Ezután a fogorvos lenyomatot vesz, amit elküld a fogtechnikai laborba, ahol elkészítik a végleges koronát. Amikor ez elkészül az ideiglenes korona helyett a fogorvos becsavarozza vagy beragasztja a végleges fogpótlást. Ezzel a fogimplantátum beültetés folyamata lezárul.