1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 3/a

8 étel, ami károsítja a fogakat

„Az vagy, amit megeszel.” Ez a fogak szempondjából is igaz… Rövid időn belül a fogaink is árulkodnak táplálkozási szokásainkról. Sok étel és ital hatására lepedék (plakk) képződik a fogakon, ami hosszú távon károsítja a fogakat.

„Az vagy, amit megeszel.” Ez a fogak szempondjából is igaz… Rövid időn belül a fogaink is árulkodnak táplálkozási szokásainkról. Sok étel és ital hatására lepedék (plakk) képződik a fogakon, ami hosszú távon károsítja a fogakat. A plakk egy baktériumokkal teli réteg, amely hozzájárul az ínybetegségek és a fogszuvasodás kialakulásához. Ha a lepedéket nem sikerül eltávolítani fogmosással vagy fogselyemmel fogkő képződik a fogakon ami ínygyulladáshoz, fogszuvasodáshoz vezet. A cukros ételek és italok után a cukrok hatására baktériumok savakat szabadítanak fel, amelyek megtámadják a fogzománcot. Amikor a zománc elkezd bomlani és fogszuvasodás alakul ki.

károsítja a fogakat

Hogyan akadályozzuk meg, hogy a plakk komoly károkat okozzon?

Amellett, hogy naponta legalább kétszer fogat mosunk, fogselymet használunk, és rendszeresen járunk fogorvoshoz, kerüljük vagy korlátozzuk az alábbi ételek fogyasztását:

1. Savanyú cukorka

Nem meglepetés, hogy az édesség károsítja a fogakat. A savanyú cukorka ráadásul mégtöbb savat tartalmaz, ami erősen rongálja a fogakat. Sőt, mivel állaguk „rágós”, hosszabb ideig megtapadnak a fogakon, így valószínűbb, hogy bomlást okoznak. Ha édességre vágyunk, inkább együnk pár kocka csokit ami kevesebb ideig van a szájüregben és könnyebb lemosni.

 

2. Kenyér

Miközben kenyeret eszünk a nyál a keményítőt cukorrá bontja. Mindeközben nyúlóssá válnak a kenyérfalatok és könnyen befészkelik magukat a fogak közötti résekbe. A megragadt ételmaradványok szintén fogszuvasodáshoz vezetnek. Ebben az esetben is igaz, hogy a kevésbé finomított szénhidrát, mint például a teljes kiőrlésű búzából készült kenyér kevésbé károsítója a fogakat. Ezek kevesebb hozzáadott cukrot tartalmaznak, és nem bomlanak le ilyen könnyen.

 

3. Az alkohol károsítja a fogakat

Köztudott, hogy az alkohol fogyasztás káros az egészségre. Észre vetted, hogy amikor alkoholos italt fogyasztasz kiszárad a szád? Ilyenkor kevesebb a nyál a szájüregben, ami miatt az nem tud természetes módon megtisztulni. A nyál megakadályozza, hogy az élelmiszer rátapadjon a fogra azáltal, hogy lemossa az ételmaradványokat. A száj hidratációjának megőrzése érdekében is fontos, hogy sok vizet fogyasszunk.

 

4. Szénsavas italok

A szénsavas italok hatására nagy mennyiségű sav termelődik, ami károsítja a fogzománcot, fogerózió alakul ki. Ha egész nap cukros, szénsavas üdítőket kortyolgatunk a fogainkat folyamatosan savas hatás éri. Ráadásul ezek az italok kiszárítják a szájüreget, így a nyál is kevesebb ami segítené a fogak megtisztulását. Nem beszélve arról, hogy a sötét színű szénsavas italok hatására elszíneződnek a fogak.
Fontos! Szénsavas ital fogyasztása után, ne mossunk azonnal fogat, mert a zománc a savak hatására felpuhul és a dörzsölés mégjobban károsítja a fogakat.

károsítja a fogakat

5. A jég károsítja a fogakat

Csak vizet tartalmaz, tehát nyugodtan rágcsálhatjuk! Igaz? Sajnos nem. A kemény anyagok rágása károsíthatja a zománcot, és fogászati szempontból veszélyes: letöredezhet, megrepedt vagy el is törhetnek a fogak valamint rongálja a fogpótlásokat, hidat, koronát. Ihatunk jeges italokat, de lehetőleg ne rágjuk el a bennük található jeget.

 

6. Citrusfélék

A narancs, a grépfrút és a citrom is mind ízletes gyümölcs és tele vannak C-vitaminnal. Savtartalmuk miatt azonban károsítják a zománcot, amitől a fogak érzékenyebbek lesznek és hajlamosabbak a szuvasodásra. Sajnos a gyümölcslevek és a citromos víz is károsítja a fogakat. A szervezetnek szüksége van antioxidánsokra és vitaminokra, de érdemes ezek fogyasztását tudatosan, a főétkezésekhez igazítani, és utána öblögetni, hogy a szájüreg hamar visszanyerje ideális pH-értékét.

 

7. A burgonya chips károsítja a fogakat

Ha nassolásról van szó, kevés olyan ember van aki nem szeret chipset ropogtatni. Sajnos ezek a termékek sok keményítőt tartalmaznak, ami a szánkban cukorrá alakul és beszorulhat fogak közé, tovább táplálva a plakkban található baktériumokat. Mivel általában a chipset hosszabb ideig fogyasztjuk, sokáig éri savas hatás a fogakat. Miután befejeztük a nassolást érdemes fogselyemmel óvatosan áthaladni a fogközökön, hogy minél előbb megszabaduljunk a fennakadt daraboktól.

károsítja a fogakat

8. Szárított gyümölcsök

A szárított gyümölcs egészséges snac, viszont magas cukor tartalmuk emiatt könnyen megtapadnak a fogak réseiben ami károsítja a fogakat. Az aszalt, szárított gyümölcsök fogyasztása után is öblögessünk, és használjunk fogselymet. Eredetileg a gyümölcsökben kevesebb a cukor, így jobb ha természetes formájukban fogyasztjuk őket.