1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 3/a

Mire jó a fogselyem?

A fogmosás a napi szájápolás része, amit már kisgyermekként elsajátítunk. Kevés szó esik viszont arról, hogy a fogmosás mellet nagyon fontos a fogköztisztítás is.

A fogmosás a napi szájápolás része, amit már kisgyermekként elsajátítunk. Kevés szó esik viszont arról, hogy a fogmosás mellet nagyon fontos a fogköztisztítás is. Körülbelül 12 éves kortól kezdve a fogkefe mellett fogselyem vagy interdentális kefe (más néven fogköztisztító kefe) használata is javasolt. Sokszor nincs elég hely a fogak között a fogköztisztító kefe használatára, ilyenkor a fogselyem segít a fogköztisztításban.

Ahhoz, hogy megelőzzük a fogászati problémákat a legtöbb esetben nem elég a napi kétszeri fogmosás. A fogak közötti réseket nem lehet kellő képen megtisztítani fogkefével. Az íny és a fogak megfelelő tisztításával lényegesen növelhetjük a fogak és a fogpótlások (kerámia korona, fémkerámia korona, implantátum) élettartamát. Emellett érdemes legalább évente egyszer részt venni egy rendelői fogkőleszedésen is.

A fogselyem használata
A fogselyem használata

Hogyan kell használni a fogselymet?

A fogselyem egy vékony, puha szál, ami tökéletesen alkalmas a szűken elhelyezkedő fogak közötti rések tisztítására. Bár ártalmatlannak tűnik, mégis fontos megtanulni a helyes használatát, ellenkező esetben felsérthetjük az ínyt, ami komolyabb problémákhoz, gyulladáshoz is vezet. (Aki bizonytalan abban, hogyan kell használni a fogselymet, vagy fogköz tisztító kefét érdemes előbb fogorvossal konzultálni.)

 

Erre ügyeljünk amikor fogselymet használunk:

 • Tépjünk le körülbelül 45 cm hosszú fogselymet és tekerjük a két kéz egy-egy ujjára.

  fogselyem
  fogselyem
 • Hagyjunk körülbelül 2,5 cm hosszú szálat a két ujj között.
 • A két fog között enyhe mozdulatokkal, óvatosan C-alakban húzzuk előre-hátra a fogselymet.
 • A fogselyem akkor hatékony ha határozott, de óvatos mozdulatokkal, fentről lefelé húzzuk végig a fogak felszínén.
 • Ügyeljünk, hogy ne sértsük meg az ínyt. Ne csináljuk túl nagy lendülettel és ne nyomjuk erősen, mert könnyen felsértheti az ínyt ami többet árt mint használ.
 • A fogselymet tartsuk végig a fog oldalán és húzzuk végig egyik majd a másik fog mentén.
 • Minden egyes fogat meg kell tisztítani és fontos, hogy a leghátsó fogak szabad oldalát se hagyjuk ki!
 • A legjobb ha kikérjük fogorvosunk tanácsát is, aki ellenőrizni tudja jól végezzük-e a fogköztisztítást

 

Mi történik, ha fogselyem használata közben vérzik az íny?

Ha fogselyem használatakor enyhe vérzés jelentkezik és pár nap után sem csillapodik, akkor mindenképp fogorvoshoz kell fordulni. A vérző íny hátterében fogágybetegség is húzódhat, ami speciális kezelést és otthoni szájápolást igényel. Ez esetben parodontológus (fogágybetegségek gyógyítására szakosodott fogorvos) tud segíteni a probléma kezelésében.