1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 3/a

7 +1 jel, hogy ideje fogorvoshoz menni

Honnan tudhatod biztosan, hogy ideje fogorvoshoz menni? Sokan hosszú hónapokig halogatják a fogászati vizsgálatot és csak akkor mennek fogorvoshoz amikor már elviselhetetlenek a tünetek. Sajnos ilyenkor már késő és nagyobb a baj, ami megelőzhető, ha időben felkeressük orvosunkat.

Honnan tudhatod biztosan, hogy ideje fogorvoshoz menni? Sokan hosszú hónapokig halogatják a fogászati vizsgálatot és csak akkor mennek fogorvoshoz amikor már elviselhetetlenek a tünetek. Sajnos ilyenkor már késő és nagyobb a baj, ami megelőzhető, ha időben felkeressük orvosunkat.

Annak ellenére, hogy nem szeretünk fogorvoshoz járni, a fogaink érdekében mégis meg kell tennünk. Ha megvárjuk, míg a fájdalom kibírhatatlan lesz, nagy valószínűséggel már csak a foghúzás segít rajtunk.

ideje fogorvoshoz menni
Itt az ideje fogorvoshoz menni kép
Ha kicsit alaposabban szemügyre vesszük testünk jelzéseit, pár árulkodó jel még azelőtt feltűnhet, hogy fájdalom jelentkezne. Összeszedtünk néhány intő jelet, ami arra utal, hogy ideje fogorvoshoz menni:

1. Fogérzékenység forró, hideg vagy cukros ételre, italra

Előfordul, hogy a szabaddá vált fognyak okoz érzékenységet, de jobb erről megbizonyosodni. Ha fogszuvasodás miatt érzékeny a fog akkor ideje fogorvoshoz menni. Olykor a felszínen egy apró lyuk látható csak, viszont a fog belsejében már nagyobb terület károsodott. Ezért kel szakemberhez fordulni, hogy időben kezeljék a problémát. Ha a szuvasodás a gyökeret is érinti akkor gyökérkezelésre is szükség lesz.

2. Állandó rossz lehelet

A szájszag a szájüregben elszaporodó baktériumok hatására alakul ki. Ennek oka lehet a felhalmozódott fogkő vagy fogszuvasodás. A fogkövet egy alapos dentálhigiéniai kezeléssel el lehet tüntetni, amit minimum évente érdemes megismételni. Helyes otthoni szájápolással lassítható a fogkőképződés. A rossz lehelet oka lehet továbbá fogszuvasodás és fogágybetegség is.

3. Dudor, kitüremkedés a szájüregben

Ha a szájüregben, az ínyben, az arcban vagy a nyelvben szokatlan dudor jelenik meg szintén ideje fogorvoshoz menni. A fogászati ciszta sokszor fájdalommentes ami nem jelenti, hogy nem okoz gondot. Az állkapocsban található ciszta növekedése, gyulladása csontpusztuláshoz vezethet.

4. Elszíneződött fogak

A fog elszíneződése arra utal, hogy a fog sérült, megfertőződött vagy elhalt. Ilyenkor leggyakrabban gyökérkezelésre van szükség.

5. Vérző íny

Ha fogmosás vagy fogköz tisztítás során rendszeresen vérzik az íny az fogágybetegségre utal. Ilyenkor mielőbb fel kell keresni egy parodontológus fogorvost, aki az ínybetegségek specialistája. Bár jelentős fájdalommal ez sem jár, ha sokáig halogatjuk a fogágybetegség kezelését az a fogak elvesztéséhez vezet.

6. Fájdalom a szájüregben, fogakban vagy az állkapocsban

Ha a száj bármely részén fájdalmat tapasztalunk akkor ideje fogorvoshoz menni. Az állkapocs fájdalom utalhat bölcsességfog problémára vagy éjszakai fogcsikorgatásra, fogszorításra is. Utóbbi hosszú távon okoz gondot: idővel a fogak letöredezhetnek, elkophatnak. A fogcsikorgatás jele továbbá az erős fejfájás, ami az állkapocs szorításából következik, valamint a fáradékonyság, kialvatlanság.

7. Rossz íz a szájban

A kellemetlen ízt több tényező is okozhat, mint például az ínygyulladás, a fogszuvasodás vagy egyéb fertőzés. Ebben az esetben is minél előbb orvoshoz kell fordulni, hogy kiderítsük a probléma okát minél előbb megkapjuk a megfelelő kezelést.

8. Ha régóta nem jártál a fogorvosnál, itt az ideje fogorvoshoz menni

Ha már több mint fél éve nem jártál fogászati szűrésen ideje fogorvoshoz menni. Ha a fogorvos nem javasol mást évente kétszer, de legalább egyszer menjünk el egy szűrővizsgálatra és dentálhigiéniai kezelésre, hogy megelőzzük a komolyabb fogászati problémák kialakulását.