1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 3/a

Mit vár tőlünk a fogorvos? Hogyan készüljünk fel a fogászati szűrésre?

A fogorvos és a páciens számára a kezelésre való felkészülés hasonlóan fontos, mint a rendszeres szűrés. Függetlenül attól, hogy első alkalommal jelenünk meg, vagy már évek óta rendszeresen járunk fogorvoshoz, az átfogó vizsgálat elengedhetetlen.

A fogorvos és a páciens számára a kezelésre való felkészülés hasonlóan fontos, mint a rendszeres szűrés. Függetlenül attól, hogy első alkalommal jelenünk meg, vagy már évek óta rendszeresen járunk fogorvoshoz, az átfogó vizsgálat elengedhetetlen. Az alapos tisztítás (dentálhigiéniai kezelés), vizsgálat és esetleges utóellenőrzések segíthetnek a szájüreg frissességének megőrzésében és abban, hogy az íny és a fogak egészségesek maradjanak.

Az egészséges fogak és szájüreg pozitívan hat nemcsak fizikai, hanem mentális egészségünkre és társas kapcsolatainkra is. Fontos, hogy étkezés, testmozgás vagy akár beszélgetés közben a szájüregben semmilyen kellemetlenség ne zavarja meg az adott tevékenységet. Az egészséges fogak és íny fenntartása a fogorvos és a páciens számára is egy egész életen át tartó feladat. A tápláló ételek, a fogmosás és a fogselyem használata, valamint a rendszeres fogászati szűrés elengedhetetlen része a szájápolásnak. A fogak és az íny csak így maradhat a lehető leghosszabb ideig egészséges.

Fogorvosnál

Hozd ki a maximumot fogászati kezelésedből! Készülj fel jól a fogászati szűrésre.

Mi a teendő mielőtt megérkezünk a fogorvoshoz?

1. Válassz megbízható és számodra szimpatikus fogorvost!

A megfelelő fogorvos jól kommunikál, és könnyen eloszlatja a félelmeidet. Fontos, hogy hosszú távon együtt tudjon működni az orvos és a páciens, aminek az alapja a jó kommunikáció. Nem biztos, hogy a szomszéd fogorvosa nekünk is beválik, ezért fontos, hogy szakmailag és emberileg is megtaláljuk a számunkra ideális fogorvost.

2. Kérj megerősítést a fogászati kezelés időpontjáról

A rohanó hétköznapokban bosszantó lehet, ha egy találkozó valamilyen tévedés kapcsán meghiúsul. A legtöbb magánfogászat egyértelmű visszacsatolást ad a pácienseknek a lefoglalt időponttal kapcsolatban. Általában a kezelést megelőző nap az adott fogorvos asszisztense vagy az ügyfélszolgálat felhívja a páciens figyelmét arra, hogy pontosan milyen időpontot kapott korábban. Ha ez nem történik meg érdemes felkeresni telefonon a rendelőt, hogy megerősítsék az időpontot.

Várakozás a fogorvosnál

3. Készülj arra, hogy meg kell adnod a kórelőzményeidet

Még a kezelés előtt írd össze a fogorvos számára korábbi, egészségügyi szempontból fontos kezeléseid, betegségeid. Nemcsak a korábbi fogászati beavatkozások számítanak, hanem a komolyabb egészségügyi információk is. Fontos az is, hogy milyen típusú gyógyszereket szedünk, milyen gyakran és mennyiségben.

4. Moss fogat fogászati kezelés előtt

Természetesen van olyan élethelyzet amikor nem tudunk fogat mosni kezelés előtt, nem is minden fogorvos igényli ezt, de ha tehetjük érkezzünk frissen mosott fogakkal. Kérdezzük meg előre van-e erre szükség.  A legtöbb rendelőben kapható eldobható fogkefe ezekre az alkalmakra.

5. Érkezz kicsivel korábban

Ha először járunk egy rendelőben, ki kell tölteni pár nyomtatványt a kezelés előtt. Ezért érdemes 10 perccel hamarabb érkezni. Más esetben sem árt ha van időnk nyugodtan, lelkileg is felkészülni a találkozóra.

6. Írd le előre kérdéseid, a fogorvos örömmel válaszol

Sokan a kezelés vagy vizsgálat után kezdenek el azon gondolkozni, hogy mit is kellett volna még megkérdezniük. Természetes, hogy kicsit félünk, tartunk a fogászati vizsgálattól és amikor a székben ülünk nem jut eszünkbe minden kérdés. Előzd meg a bizonytalan perceket. Írd össze a kezelés előtt, hogy milyen kérdések és kételyek merültek fel benned a kezeléssel vagy a szájhigiéniával kapcsolatban. A fogorvos vagy dentálhigiénikus örömmel válaszolja meg ezeket.

Mit vár tőlünk a fogorvos?

7. Tudasd orvosoddal, ha ideges vagy a kezelés előtt

A legtöbb fogorvos segít enyhíteni a szorongást vagy félelmet. Többféle módszer van erre, például segíthet a tévé, a háttérzene, fülhallgató használata vagy akár nyugtatót is kérhetsz. Időnként elég, ha nyugodtan újra megbeszéljük az orvossal mi fog történni a kezelés alatt.

8. Legyél őszinte, a fogorvos értékeli

Lehet olykor kínos, de a fogorvos tiszta képet szeretne kapni szokásainkról, fájdalmainkról, mert így tud teljeskörű ellátást biztosítani.

9. Foglald le a következő időpontot

Ha rövid időn belül újabb kezelésre lesz szükséged érdemes minél előbb időpontot kérni. Így nem felejtődik el és jó ütemben haladnak majd a kezeléseid. Ha már megfogalmazódtak kérdések a következő kezelés kapcsán, esetleg a műtét utáni időszakra vonatkozóan azt is érdemes előre feltenni.