1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 3/a

Mi a teendő rendelői fogtisztítás előtt?

Az emberek többsége nem sokat gondol a szájhigiéniára és a rendelői fogtisztítás jelentőségére mindaddig amíg nem kell fogorvoshoz menni.

Az emberek többsége nem sokat gondol a szájhigiéniára és a rendelői fogtisztítás jelentőségére mindaddig amíg nem kell fogorvoshoz menni. Ez érthető, hiszen jó esetben a napi rutin része, ami már nem igényel extra figyelmet. Sokan mégis tartanak attól, mit mond a fogorvos amikor az éves fogászati ellenőrzésre kerül sor.

Jó hír az, hogy van pár dolog amire ha odafigyelünk gördülékenyebb lesz a vizsgálat! Néhány jótanács, hogy felkészülten érkezzünk a fogorvoshoz.

Konzultáció és rendelői fogtisztítás
Konzultáció és rendelői fogtisztítás

Ne mosd túl erősen a fogaid

Ha erősen nyomod a fogkefét fogmosás közben akkor felsértheted vele az ínyt és a zománcot is, ami hosszútávon nagyon rossz hatással van a fogakra. Fogkőleszedés előtt sem érdemes erősen sikálni a fogakat hiszen ha megsértjük az ínyt a kezelés néhol kellemetlen is lehet.

 

Fogtisztítás előtt ne fehérítsd a fogaid!

Sokan úgy gondolják, ha a fogorvosi szűrés előtt fehérítik a fogukat, akkor az jobb benyomást kelt. A fogorvos és a dentálhigiénikus dolga nem az, hogy ítélkezzen, hanem, hogy segítsen és meggyógyítsa a beteg ínyt vagy fogat. A fehérítéstől a fogak érzékenyebbek lesznek, így a fogtisztítás is kellemetlen. Rendelői fogfehérítést nem is lehet egy alapos fogkőleszedés nélkül elvégezni. Ezután sokkal eredményesebb is az eljárás ugyanis a fogak ilyenkor a legtisztábbak.

 

Egyél kezelés és fogtisztítás előtt

Fogászati kezelések esetében kimondottan jó, ha nem üres gyomorral érkezünk. (A fogmosásról ne feledkezz meg.) Ha hosszú fogorvosi kezelés vár rád, akkor mindenképp ügyelj arra, hogy ne éhgyomorra érkezz. Egy hosszú, nem éppen kellemes szituációban csak ront a helyzeten ha éhesek is vagyunk közben. A fogorvos alapvetően sokakban félelmet kelt, így jobb, ha igyekszünk minden zavaró tényezőt kizárni.

 

Ne menj fogorvoshoz, ha beteg vagy

Mindenkinek kellemetlen, ha a páciens a kezelés napján lemondja az időpontot, de betegség esetén ez teljes mértékben érthető. A rendelői fogtisztítás magában foglalja az ínyvonal alatt képződött fogkő eltávolítását is. Ez azt jelenti, hogy az íny sérülhet, és kis mennyiségű baktérium juthat be a véráramba a szájon keresztül. Ez teljesen normális, és legtöbbször nem jelent problémát, de ha beteg vagy, akkor az immunrendszered kiszolgáltatottabb és könnyebben megfertőződhetsz. Maradj otthon, lazíts és gyógyulj!

 

Készülj előre, érkezz jegyzetekkel

Ha bármilyen kérdés felmerül benned a kezelés előtt vagy után, írd le őket egy papírra, így biztos nem felejted el megkérdezni. Sokkal egyszerűbb és összeszedettebb lesz a konzultáció, ha minden kérdésedet leírod így biztos lehetsz benne, hogy nem hagytál ki semmit. Például, hogy észrevetted, hogy fogmosáskor rendszeresen vagy időnként egy adott ponton vérzik az ínyed. Ez egy olyan információ, amit mindenképp meg kell említeni egy fogászati szűrésen.

 

Mondj igazat, még akkor is ha csak fogtisztítás miatt érkezel

Mindenki tudja, hogy azt kellene mondani, hogy minden nap használunk fogselymet… ha nem használsz fogselymet vagy fogköztisztító kefét, nem baj csak mond el, hogy valós képet kapjon a fogorvos. Ezek a rendelői fogtisztítás szempontjából is fontos információk, mert a dentálhigiénikus ezáltal tudja, hogy melyik részeket kell alaposabban tisztítania. A fájdalom mértékét sem szabad sem alul sem pedig túlértékelni, ez mind hasznos információ a fogorvosank.

 

Ne ess pánikba!

Ne feledd a fogorvos azért van, hogy segítsen. Ha bármi kellemetlenséget okoz, vagy fájdalmas tudasd a fogorvossal. Ne szégyelld. A fogászati kezelésnek vagy fogtisztításnak nem kell fájdalmasnak lennie, a kellemetlenséget csak az okozhatja, hogy sokáig nyitott szájjal kell ülnöd.