1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 3/a

Szájhigiénia

A fogak és a szájüreg megfelelő tisztán tartása hosszú távon igazi kihívás...

Mit jelent a jó szájhigiénia: hófehér fogak és friss lehelet? Mindkettő fontos mutató a szájhigiénia állapotát illetően nem beszélve arról, hogy környezetünk számára is ezek tűnnek fel először. A fogak és a szájüreg megfelelő tisztán tartása hosszú távon igazi kihívás.

Helyes szájhigiénia és megelőzés

A szájhigiénia túlmutat a csillogó mosolynál. A fogszuvasodás továbbra is komoly problémát okoz felnőttkorban nem beszélve arról, hogy az egyik leggyakoribb gyermekkori betegség. Átlagosan föld lakosságának 95%-kát érint valamilyen formában. Sokszor alapos szájápolás ellenére is kialakul fogszuvasodás, ugyanis nem csak külső, hanem belső genetikai tényezők is befolyásolják, ilyen a nyál, a zománc összetétele és az életkor is. Míg a gyerekek fogai még fejlődésben vannak, érzékenyebbek hajlamosabbak a fogszuvasodásra. Az középkorúakat és az idősebbeket már főleg a fogágybetegségek érintik. A fogágybetegség súlyos esetben fogvesztéshez vezet, ezért nem szabad elhanyagolni. Sokszor a betegek nem is tudják, hogy a visszahúzódó íny, a mozgó fogak, fogmosáskor vérző íny, a rossz lehelet a fogínysorvadás tünetei. Ha a fogágybetegséget időben kezelik, a megfelelő szájápolással látványos javulás érhető el.

A szájüreg állapota sokszor a test egyéb változásaira is reagál így vannak betegségek, melyek tünetei a szájban is fellelhetőek. Ez visszafele is igaz, a fogszuvasodás, fogvesztés nem csak az életminőség romlásához vezet, hanem más egészségügyi problémát is okozhat. Ezért is fontos, hogy figyeljünk fogaink egészségére.

Jó szájhigiénia: az egészséges szájflóra megőrzése

A rendszeres fogászati szűrések jelentős szerepet játszanak fogaink egészségének megőrzésében. A fogorvos nem csak a fogak és az íny állapotát vizsgálja, hanem az egész szájüreg állapotát felméri és javaslatot tesz a problémák kezelésére és a megelőzésre. A megelőzés alapja a rendszeres és alapos szájhigiénia így a fogak és az íny is egészséges marad.

Fogmosás és szájhigiénia
Fogmosás és szájhigiénia

 

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a komoly fogászati problémákat? A szájhigiénia jelentősége

  • Ne feledkezzünk el a napi fogmosási rutinról: naponta legalább kétszer mossunk fogat és emellett legalább egyszer fogselymet is használjunk. Ezáltal eltávolítjuk a lepedéket (plakk) és a baktériumok okozta biofilmet. A lepedékben található baktériumok az élelmiszerekből származó cukrokat savakká alakítják, amik megtámadják a fogzománcot és fogszuvasodást okoznak. Egyes baktériumok ínybetegséghez, fogínysorvadáshoz vezetnek.
  • Fogmosáshoz használjunk fluoridos fogkrémet. A fluorid erősíti a fogzománcot, védi a zománc alatti rétegeket, megakadályozza a baktériumok bejutását és a fogszuvasodást. Érdemes a fogrém választásról is konzultálni fogorvosunkkal, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy megfelelő típust és fogkrém mennyiséget használunk.
  • Korlátozzuk a főétkezések közti nassolást. Sokszor észre sem vesszük, hogy éppen csak bekapunk valami rágcsálni valót, mégis ezzel folyamatosan fenntartjuk a száj savas állapotát. Étkezések után a nyál segíti a szájüreg természetes megtisztulását és visszaállítja a megfelelő pH értékét. Ha nem adunk időt ennek a műveletnek, a fogak folyamatosan savas közegben lesznek. Ezáltal az étel lebontása közben keletkezett baktériumok elszaporodnak és fogszuvasodáshoz vezetnek. Különösen káros a savas hatású ételek fogyasztása mint például a cukros, szénsavas üdítőitalok, tésztafélék, kávé, tea. Az étkezések között legalább két órát várjunk, valamint ha tehetjük evés után fél órával mossunk fogat. Ezt az időt azért kell megvárni, mert a savas környezetben puhább lesz a fogzománc és megsérthetjük fogmosás közben.
  • A dohányzás károsan hat a szájüreg állapotára. Erősíti a fogszuvasodás és az ínybetegségek kialakulásának kockázatát. Dohányzás mellett fokozottan kell figyelni a fogak és az íny állapotára, ajánlott gyakrabban elmenni fogászati szűrésekre.

A modern fogászatban nagy jelentősége van a prevenciónak. A megelőzéshez rendelkezésünkre áll a megfelelő technikai háttér és ismeret is. Abban, hogy akár egész életen át megőrizzük fogainkat nem csak a fogorvosnak van fontos szerepe, hanem az egyénnek is azzal, hogy betartja az általános szájhigiéniai gyakorlatot.